Afganistan: Haklar uzmanı: Taliban ‘cinsiyet ayrımcılığından sorumlu olabilir’ diyor – 2023

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Konsey’in yaz oturumunun açılış gününde benzer endişelerini dile getirerek, fiili yetkililerin “özellikle kadınlar ve kız çocukları için insan haklarının en temel ilkelerini ortadan kaldırdığını” sözlerine ekledi.

Uzmanlar Richard Bennett ve Dorothy Estrada-Tanck, Afganistan Özel Raportörü ve kadınlara ve kızlara yönelik ayrımcılıkla ilgili Çalışma Grubu tarafından Konseye sunulan ortak bir raporda, içinde bulundukları kötü durumun dünyanın en kötüleri arasında olduğunu söylediler.

Raporları, fiili yetkilileri kadınların ve kız çocuklarının insan haklarına saygı duymaya ve bunları eski haline getirmeye çağırıyor. aynı zamanda uluslararası toplumu ve BM’yi yaygın ayrımcılığa daha fazla dikkat etmeye çağırıyor Afganistan’da kadınlara ve kızlara karşı.

İdeolojik önyargı

“Ayrıca, Konsey’in dikkatine, kadınların ve kız çocuklarının temel insan haklarından bu ciddi yoksunlukların ve kısıtlayıcı önlemlerin fiili yetkililer tarafından sert bir şekilde uygulanmasının, cinsiyete dayalı zulmün insanlığa karşı suç teşkil edebileceği konusundaki derin endişemizi çekiyoruz” dedi. Bennett.

Ciddi, sistematik ve kurumsallaşmış ayrımcılık kadınlara ve kız çocuklarına karşı mücadele, Taliban ideolojisinin ve yönetiminin merkezinde yer alıyor ve bu da cinsiyet ayrımcılığından onların sorumlu olabileceğine dair endişelere yol açıyor.”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiser Yardımcısı Nada Al-Nashif, bu endişeleri yineleyerek, ısrar etti: fiili otoriteler tarafından aksi yönde tekrarlanan iddialara rağmen, “son 22 ayda, Kadınların ve kız çocuklarının hayatlarının her yönü kısıtlandıed. Her şekilde ayrımcılığa uğruyorlar.”

Özel Raportörlük görevini yerine getirmek için Afganistan’da Kabil ve Mezar-ı Şerif’i ziyaret eden Bay Bennett, insan hakları durumundaki gelişmeleri “kesinlikle kadınlar ve kız çocukları için değil” rapor edemediğini doğruladı. çıkmaz sadece kötüleştine de nüfus içinde marjinalize edilmiş, eski İslam Cumhuriyeti ile ilişkili veya Taliban’ın ideolojisine direnen ve hatta karşı çıkan diğerleri için”.

‘Canlı gömülmek’ hissi

Afgan STK Rawadari’nin İcra Direktörü Shaharzad Akbar, Afganistan’daki kadın ve kızların zihniyeti hakkında yakıcı bilgiler vererek Konseye “diri diri gömülmekten” bahsettiklerini söyledi. nefes almak ama başka bir şey yapamamak kısıtlamalara ve cezalara maruz kalmadan, çevrelerindeki erkeklerin, erkek çocuklarının, erkek kardeşlerinin, kocalarının hayatları ilerlerken hayatları sabit kalıyor.”

Bayan Ekber ayrıca Taliban yönetimi ile kadınların eğitim almasına, hayallerinin peşinden gitmesine, uzaya seyahat etmesine ve siyasete katılmasına izin verilen diğer komşu Müslüman ülkeler arasındaki uçurumun altını çizdi.

Ama Afganistan’da değil, nerede the “Taliban, Afganistan’ı bir Afgan kadın ve kız çocuklarının hırsları, hayalleri ve potansiyellerinin toplu mezarlığı”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir