Küresel su ve sanitasyon krizinin yükünü kadınlar ve kızlar çekiyor – 2023

Çalışma, hanelerdeki içme suyu, sanitasyon ve hijyen (WASH) alanındaki cinsiyet eşitsizliklerinin ilk derinlemesine analizini sağlayarak, küresel su ve sanitasyon krizinin yükünü kadınların ve kız çocuklarının çektiğini ortaya koyuyor.

Milyarlarca erişim yok

Küresel olarak, 2,2 milyar insan hala evlerinde güvenli bir şekilde yönetilen içme suyuna sahip değil ve yaklaşık 3,4 milyar insanın güvenli sanitasyona erişimi yok. Yaklaşık iki milyar insan evde ellerini sabun ve su ile yıkayamıyor.

Rapor, evlere su getirmekten büyük olasılıkla kadınların sorumlu olduğunu ve kızların erkeklerden neredeyse iki kat daha fazla sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Tehlikeli yolculuklar

Kadınlar ve kız çocukları genellikle su getirmek için daha uzun yolculuklar yapıyor, bu da onların eğitim, iş ve boş zamanlarını kaybetmelerine neden oluyor. Ayrıca yolda fiziksel yaralanma ve tehlike riskiyle karşı karşıya kalırlar.

UNICEF’in WASH ve CEED Direktörü Cecilia Sharp, “Bir kızın su toplamak için attığı her adım, öğrenme, oyun oynama ve güvenlikten bir adım uzaktadır” dedi.

“Evde güvenli olmayan su, tuvaletler ve el yıkama, kızların potansiyellerini çalıyor, sağlıklarını tehlikeye atıyor ve yoksulluk döngülerini sürdürüyor” diye ekledi.

Rapora göre, dünya çapında yaklaşık iki milyar insan, evlerinde su kaynağı olmayan evlerde yaşıyor. Bu hanelerin çoğunda, 10 haneden yedisi, kadınlar ve 15 yaş ve üstü kızlar, erkeklere ve erkek çocuklara kıyasla esas olarak su getirmekten sorumludur.

Mahremiyet ve haysiyetten ödün verme

Kadınların ve kız çocuklarının da ev dışında tuvalet kullanırken kendilerini güvensiz hissetmeleri ve orantısız bir şekilde hijyen eksikliğinin etkisinden etkilenmeleri daha olasıdır.

Dünya çapında yarım milyardan fazla insan da hala temizlik tesislerini diğer evlerle paylaşarak kadınların ve kız çocuklarının mahremiyetini, haysiyetini ve güvenliğini tehlikeye atıyor.

22 ülkeden yapılan son anketler, ortak tuvaletleri olan hanelerde, kadın ve kızların geceleri yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissetme ve cinsel taciz ve diğer güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalma olasılıklarının erkeklere ve erkeklere göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, yetersiz WASH hizmetleri kadınlar ve kız çocukları için sağlık risklerini artırmakta ve regl dönemlerini güvenli ve özel olarak yönetme yeteneklerini sınırlamaktadır.

DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira, her yıl 1,4 milyon insanın su, sanitasyon ve hijyene yetersiz erişim nedeniyle öldüğünü kaydetti.

“Kadınlar ve kız çocukları sadece ishal ve akut solunum yolu enfeksiyonları gibi WASH ile ilgili bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalmıyorlar, ayrıca su taşımak veya sadece su taşımak için evlerinin dışına çıkmaları gerektiğinde tacize, şiddete ve yaralanmaya karşı savunmasız oldukları için ek sağlık riskleriyle karşı karşıya kalıyorlar. tuvaleti kullan, dedi.

Daha fazla işlem gerekli

Rapor ayrıca, her yerde insanların WASH hizmetlerine erişmesini sağlamaya yönelik küresel ilerlemenin altını çizdi.

2015 ile 2022 arasında hane halkının güvenli bir şekilde yönetilen içme suyuna erişimi yüzde 69’dan yüzde 73’e yükseldi. Aynı dönemde, güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyonun da yüzde 49’dan yüzde 57’ye çıktığı görüldü; ve temel hijyen hizmetleri yüzde 67’den yüzde 75’e çıkıyor.

Ancak BM kuruluşları, 2030 yılına kadar güvenli bir şekilde yönetilen WASH hizmetlerine evrensel erişim için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) hedefine ulaşmak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği konusunda uyardı.

İlerlemenin toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmasını sağlamak için daha fazla eylem de gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir