Cinsiyete dayalı şiddeti sona erdirme, kadınların siyasetteki ve kamusal yaşamdaki rolünü artırma zamanı – 2023

Konsey’in Cenevre’deki kadın ve kız çocuklarının haklarının korunması konulu yıllık toplantısında konuşan BM Yüksek Komiseri, bunun acil bir görev olduğunu ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete sıfır tolerans gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Kadın insan hakları savunucularının, kadın gazetecilerin ve kamu görevlerinde ve siyasi karar verme pozisyonlarında bulunanların rutin olarak “acımasız” saldırılara maruz kaldığı endişe verici gerçeğin altını çizdi.

Üzücü istatistikler

Türk, “Bu tür eylemler kasıtlı, geleneksel aile ve cinsiyet kavramlarına meydan okuyan veya geleneksel sosyal normlara zarar verenlere yöneliktir” dedi.

“Amaçları açık” diye ekledi, “kontrol uygulamak, boyun eğdirmeyi sürdürmek ve siyasi aktivizmi ve özlemleri ezmek kadınlardan ve kızlardan.”

Bunu göstermek için Sayın Türk, UN Women tarafından 39 ülkede yürütülen yakın tarihli bir araştırmaya işaret etti. O buldu kadın milletvekillerinin yüzde 81,8’inin psikolojik şiddete maruz kaldığınıyüzde 44,4’ü ise ölüm, tecavüz, dayak ve adam kaçırma ile tehdit edildiğini bildirdi.

Ek olarak, yüzde 25,5’i bir tür fiziksel şiddete maruz kalmıştı.

UNESCO tarafından yapılan başka bir araştırma, Kadın gazetecilerin yüzde 73’ü çevrimiçi şiddete maruz kaldısahte haberlerin, üzerinde oynanmış görüntülerin ve doğrudan sözlü tehditlerin ve saldırıların yayılması dahil.

Sıfır tolerans

Derinlere kök salmış yapısal ayrımcılıkla yüzleşmek, kapsamlı ve sistemik bir değişim gerektirir. Yüksek Komiser Türk, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınları hem çevrimiçi hem de çevrimdışı şiddetten korumak için ulusal yasal çerçevelerin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

“Davranış kurallarını benimsemeliyiz cinsiyete dayalı şiddete sıfır tolerans ve bunu yaşayanlar için etkili raporlama mekanizmaları oluşturun” dedi Yüksek Komiser.

Hem geçici hem de kalıcı somut önlemlere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Sayın Türk altını çizdi kamusal ve siyasi yaşamda kadınlara yönelik kota ihtiyacı. Kadınların verilmesi gerektiğine inanıyor seçilme şansı daha fazla kamu kurumlarında görev yapmak. Bunun için bilinçlendirme kampanyalarına ve zamanını siyasete adamak isteyen kadınlara yönelik diğer yardımlara ihtiyaç var.

Cuma günü Konsey’de bir konuşma yapan, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem, bu noktayı destekleyerek şunları söyledi: “Yaşamın özel, kamusal ve siyasi alanlarında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet dalgasını durdurmalıyız. şimdi yapmalıyız.”

Arkaik kavramlara meydan okuyun

BM insan hakları ofisi (OHCHR) başkanı, artan katılımın alışılmış davranışları değiştirmekle başlaması gerektiğini söyledi.

“Biz de yapmalıyız arkaik kavramlara meydan oku ev ve bakım işlerini yalnızca kadın ve kız çocukları ile sınırlandırıyor” diyerek, ekonomik teşviklerin, sosyal koruma önlemlerinin ve toplumsal cinsiyet eşitliği kampanyalarının genel olarak daha fazla eşitliği teşvik etmek için itici güçler olabileceğini de sözlerine ekledi.

Bay Türk gelişiyor dedi eğitim kadınların kamu işlerine eşit katılımı için temel bir ön koşuldu. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) gibi geleneksel olarak erkek egemen alanlara katılımı artırmanın önemini vurguladı. Eğitim sistemleri ve müfredat şunları içermelidir: rol model olarak kadınlar ve tarih boyunca katkılarını vurgulamak görünürlük ve tanınma eksikliğini gidermek.

“Kadınlar insanlığın yarısını oluşturur. Cinsiyet eşitliği sadece kadınlar için münferit kazanımlar meselesi değil, tüm toplumlara fayda sağlayan kolektif bir arayıştırÜye Devletleri ve Konsey’i “alma sözü vermeye” çağıran Sayın Türk, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için somut ve dönüştürücü eylem kamusal ve siyasi yaşamda kadınlara ve kız çocuklarına karşı ve onların katılımını ve liderliğini teşvik etmek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir