Irkçılık belası, sağlık hizmeti arayan Siyah kadınları ve kızları rahatsız ediyor – 2023

BM Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Natalia Kanem bir basın açıklamasında, “Birçoğu köleleştirme kurbanlarının torunları olan Amerika’daki Siyah kadınlar ve kızlar için ırkçılık belası devam ediyor” dedi.

“Afro-soylu kadınlar ve kızlar sıklıkla istismara uğruyor ve kötü muamele görüyor, ihtiyaçları ciddiye alınmıyor ve sevdikleri birinin doğum sırasında önlenebilir ölümüyle aileleri paramparça oluyor. Adalet ve eşitlik ancak sağlık sistemlerimizin bu kadınları görmesi ve onlara saygılı, şefkatli bakım sunması ile mümkün olacaktır.”

İstismardan bakım reddine

UNFPA’ya göre, Afrika kökenli kadınların sağlık hizmeti alırken maruz kaldıkları kötü muamele, sözlü ve fiziksel tacizden kaliteli bakımın reddedilmesine ve ağrı kesicinin reddedilmesine kadar uzanıyor.

Sonuç olarak, hamilelik sırasında artan komplikasyonlarla ve sıklıkla ölümle sonuçlanan gecikmiş müdahalelerle karşı karşıya kalırlar.

Bu bulgular, Pan Amerikan Sağlık Örgütü, Ulusal Doğum Eşitliği İşbirliği ve BM kuruluşları UNICEF ve UN-Women ile işbirliği içinde geliştirilen Amerika’da Afrika Kökenli Kadınların ve Kız Çocuklarının Anne Sağlığı raporunda yer almaktadır.

Raporda ayrıca Afrikalıların sağlık ortamlarında orantısız düzeyde kötü muameleye maruz kaldıkları ve bunların bir kısmının tıp eğitimi uygulamalarında hala mevcut olan bilim dışı, ırkçı ve kölelik dönemi inançlarına dayandığı belirtildi.

ABD’de eşitsizlik ‘en aşırı’

Rapora göre, eşitsizlik en uç noktada, Siyah kadınların ve kızların Afrika kökenli olmayan ve Hispanik olmayan kadınlara kıyasla doğum sırasında veya doğumdan sonraki altı hafta içinde ölme olasılığının üç kat daha fazla olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanıyor.

Anne ölümleri, gelir ve eğitim düzeylerinden bağımsız olarak da devam ediyor; Afro-Amerikan üniversite mezunları arasındaki anne ölümleri, liseden daha az diplomaya sahip beyaz kadınlara göre hala 1,6 kat daha yüksek.

Tahminen 209 milyon Afrika kökenli insanın bulunduğu daha geniş Amerika bölgesinde, 35 ülkeden sadece 11’i ırka göre ayrılmış anne sağlığı verilerini topluyor.

Irkçı ideolojiye seslenmek için çağrı

UNFPA, durumu ele almak ve hayat kurtarmak için hükümetleri ırk ve etnik kökene göre ayrılmış sağlam sağlık verileri toplamaya ve analiz etmeye çağırdı.

Ayrıca tıp fakültelerini eğitim müfredatlarında ırkçı ideolojiyi ele almaya çağırdı ve hastaneleri Afrika kökenli kadın ve kız çocuklarına zarar veren fiziksel ve sözlü tacizi sona erdirecek politikalar oluşturmaya çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir