BM, SKH’lerin merkezinde toplumsal cinsiyet kalitesinin artırılması çağrısında bulunuyor – 2023

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin son tarihi olan 2030’un yarısına gelindiğinde tehlikeli bir şekilde yoldan sapıldı” uyarısında bulundu. “Cinsiyet eşitliği neredeyse 300 yıl uzakta. Anne sağlığı ve aile planlamasına erişim konusundaki ilerleme buz gibi oldu.”

Dünya Nüfus Günü her yıl 11 Temmuz’da anılıyor ve bu yıl toplumsal cinsiyet eşitliğinin gücünü ortaya çıkarmaya ve kadın ve kız çocuklarına daha fazla ses vermeye odaklanılıyor.

Kadınlara yatırım yapın

BM’ye göre, gezegendeki tüm insanların yarısını oluşturmalarına rağmen, kadınlar ve kızlar nüfus politikalarında hakları ihlal edilerek demografik tartışmalarda genellikle göz ardı ediliyor.

Sonuç olarak, kadınlar ve kız çocukları kendi sağlıkları ile cinsel ve üreme yaşamları hakkında karar verme becerilerinde sınırlanabiliyor ve bu da onların şiddete, zararlı uygulamalara ve önlenebilir anne ölümlerine karşı savunmasızlığını artırıyor.

Genel Sekreter, cinsiyete dayalı ayrımcılığın herkese zarar verdiğini, kadınlara yatırım yapmanın ise tüm insanları, toplulukları ve ülkeleri iyileştirdiğini söyledi.

“Cinsiyet eşitliğini ilerletmek, anne sağlığını iyileştirmek ve kadınları kendi üreme seçimlerini yapma konusunda güçlendirmek hem kendi içlerinde gerekli hem de tüm Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) ulaşmak için merkezi” diye ekledi.

Bay Guterres, hakları için mücadele eden kadın ve kız çocuklarının yanında yer alma ve “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini 8 milyarımız için bir gerçeklik haline getirmek” için çabaları yoğunlaştırma çağrısında bulundu.

Gücü kullan

BM’nin cinsel sağlık ve üreme sağlığı kurumu UNFPA’ya göre kadınların ve kız çocuklarının ne istediği önemli.

UNFPA İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem, Dünya Nüfus Günü’nün “gezegendeki her insanın gücünden yararlanırsak” daha müreffeh, barışçıl ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşılabileceğini hatırlattığını söyledi.

Gün için verdiği mesaj, dünyadaki kadınların yüzde 40’ından fazlasının çocuk sahibi olup olmama gibi temel karar verme haklarını kullanamadıklarını vurguladı.

Cinsiyet eşitliği herkesin yararınadır

“Eğitim ve modern doğum kontrol yöntemlerine erişim dahil olmak üzere kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek, onların özlemlerini desteklemelerine ve kendi hayatlarının yolunu çizmelerine yardımcı oluyor” dedi.

Dr. Kanem, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmenin birçok toplumsal soruna ortak bir çözüm olduğunu vurguladı.

Emek üretkenliği konusunda endişe duyan yaşlanan toplumlar için işyerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının çıktıyı ve ekonomik büyümeyi iyileştirmenin en etkili yolunu temsil ettiğini söyledi.

“Bu arada, hızlı nüfus artışı yaşayan ülkelerde, kadınların eğitim ve aile planlaması yoluyla güçlendirilmesi, beşeri sermaye ve kapsayıcı ekonomik büyüme yoluyla muazzam faydalar sağlayabilir” diye ekledi.

Dr. Kanem, çözümün açık olduğunu söyledi: “Cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarına erişim, gelişmiş eğitim, uygun çalışma politikaları ve işyerinde ve evde eşitlikçi normlara erişim yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerlemesini hızlandırmak, daha sağlıklı ailelerle sonuçlanacak, daha güçlü ekonomiler ve dayanıklı toplumlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir