MINUSCA başkanından Güvenlik Konseyi’ne: On yıllık çatışma döngüsü kırılabilir – 2023

BM’nin ülkedeki barışı koruma misyonunun (MINUSCA) başkanı Valentine Rugwabiza, büyükelçilere Hükümet ile silahlı gruplar arasında 2019’da imzalanan önemli bir barış anlaşmasının uygulanmasında kaydedilen önemli ilerleme hakkında bilgi verdi.

Hükümetin Nisan ayında iki silahlı grubun ve diğer üç militan grubun -tümü de anlaşmaya imza atanlar- “aktif angajmanlarını” takiben tasfiyesinin önemini vurguladı.

Bununla birlikte, gelişmenin gerçek faydalar sağlaması için, eski savaşçıların hızla silahsızlandırılması ve sivil toplumla yeniden bütünleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bunun gerçekleşmesini sağlamak için CAR ortaklarını ek destek sağlamaya çağırdı.

Anayasa referandumu, yerel seçimler

MINISCA şefi, CAR Başkanı tarafından yapılan önceki duyuruyu memnuniyetle karşıladı. 30 Temmuz’da yeni anayasa referandumu.

Ancak, ülke çapındaki bu girişimin, ülke genelinde toplulukları güçlendirmek ve barış sürecinin ademi merkeziyetçiliğini kolaylaştırmak için çok ihtiyaç duyulan yerel seçim hazırlıklarının geçici olarak askıya alınmasıyla sonuçlanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

MINUSCA başkanı, CAR Başbakanı ile Sudan sınırına yakın Sam Ouandja’ya yaptığı ortak ziyaretin de altını çizdi. Onlarca yıldır silahlı grupların kontrolü altında.

‘Devam eden dönüşüm’

Misyonun desteklediği ulusal savunma ve güvenlik güçlerinin koordineli eylemi, orada Devlet otoritesinin yeniden kurulmasına olanak sağlamıştır. İnsani yardım ve kalkınma yardımı da yeniden başladı.

“Sam Ouandja’da devam eden dönüşüm gösteriyor ki on yıllık çatışma döngülerini kırmak mümkün ve devlet varlığının sınırlı olduğu veya hiç olmadığı bilinen bölgelerde bile Devlet otoritesini yeniden tesis edin,” diye düşünüyor MINUSCA şefi.

Rugwabiza, Nisan ayında Hartum’da patlak veren ve devam eden askeri güç mücadelesinin ardından ülkenin Çad, Güney Sudan ve Sudan ile olan sınırlarında artan gerilim ve hızla kötüleşen güvenlik durumu konusunda büyükelçileri uyardı.

CAR şu anda acil koruma ve yardıma ihtiyaç duyan bir mülteci ve geri dönen akınıyla karşı karşıya.

Kara mayınları ve diğer cephanelerin de ülkedeki siviller, barış güçleri ve insani yardım aktörleri için önemli bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini söyledi. Misyon, ölümcül tehditle mücadele etmeye devam ediyor.

Sıfır tolerans

İnsan hakları ihlali da ciddi endişe yaratmaya devam ediyor. BM’nin Orta Doğu’daki varlığı, yetkilileri çatışmanın tüm tarafları tarafından gerçekleştirilen uluslararası insancıl hukuk ihlalleri, suistimalleri ve ihlallerine ilişkin bağımsız ve şeffaf soruşturmalar başlatmaya teşvik etmeye devam ediyor.

Valentine Rugwabiza, Misyonun kendisinin Genel Sekreterinkine sıkı sıkıya bağlı kaldığını yineledi. cinsel suistimal de dahil olmak üzere insan hakları ihlallerine sıfır tolerans politikası.

9 Haziran’da BM, bazı üyelere yönelik ciddi cinsel istismar ve taciz iddiaları nedeniyle MINUSCA’dan 60 askeri personelden oluşan bir birimin ülkelerine geri gönderildiğini duyurdu. Misyon, şefini şart koştu, “yeni vakaları önlemek için hiçbir çabadan kaçınmayacak ve tüm üniformalı ve sivil personelin önleyici ve müdahale tedbirlerini geliştirmek de dahil olmak üzere Genel Sekreter’in sıfır tolerans politikasına uymasını sağlamak.”

Kadınların rolü

BM Kadın Birimi başkanı Sima Bahous da büyükelçilere ülke çapında kadınların karşı karşıya olduğu koşullar hakkında bilgi verdi ve kadın haklarını koruyan ulusal yasaların yürürlükte olduğunu övdü.

Örnek olarak, 2027 yılına kadar yürürlükte olan tüm karar alma organlarında en az yüzde 35 kadın kotasına sahip olması gerektiğini öngören yasanın altını çizdi. yetersiz uygulama, yürütme veya finansmanbu Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki kadınları yüzüstü bırakıyor.

Bayan Bahous, çatışma ve insani kriz yıllarının kadınları ve kız çocuklarını etkileyen ve onların topluluklarına ‘tam, eşit ve anlamlı bir şekilde’ katılma yeteneklerini sınırlayan birçok sorunu şiddetlendirdiğini söyledi.

Önümüzdeki referandum ve seçimlerde kadın aktivistlere izin verilmesinin önemli olduğunu söyledi. fikirlerini özgürce konuşmakkadın örgütleri ise topluluklarında barışı ve sosyal uyumu desteklemek için ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip olmalıdır.

Kadın adayların tehdit ve taciz olmaksızın göreve aday olmalarına izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası ortakları, “yaklaşan kilometre taşlarının daha fazla istikrarsızlığı riske atmak yerine barışa katkıda bulunmasını” sağlamak için ülkedeki hükümet ve sivil toplumla birlikte çalışmaya çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir