Gözaltı savaşları sırasında kadınları ve çocukları şiddetten korumak için acil reform gerekiyor – 2023

“eğilimi aile mahkemeleri aile içi şiddet ve taciz geçmişini reddedecek gözaltı davalarında, özellikle annelerin ve/veya çocukların inandırıcı iddialarda bulundukları durumlarda BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem Perşembe günü Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu bir raporda, “zorlayıcı kontrol, fiziksel veya cinsel istismar dahil olmak üzere ev içi istismar kabul edilemez” dedi.

Kadına yönelik yakın partner şiddeti geçmişi, aile mahkemelerinde genellikle ihmal edildi ve çocuğun bakış açısına bakılmaksızın, ortak velayet veya ebeveyn yetkisi, varsayılan karar olarak kabul edildi.

“Uzaklaştırıldığını iddia eden ebeveyn lehine velayet kararı verildiğinde çocuğun görüşleri yeterince dikkate alınmadanilgili çocuğun yılmazlığı zarar görebilir.

“Çocuk da olmaya devam edebilir kalıcı zarara maruzdedi Alsalem Hanım. Ayrıca, çocukların yüksek yararına odaklanan çocuklara duyarlı yaklaşımları kullanma konusunda çocuk velayeti süreçlerinin başarısızlığına da dikkat çekti.

Azınlık kadınları için daha zor

Rapor, azınlık kadınlarının uyuşturucu kullanmakla suçlandıklarında ek engellerle karşılaştıklarının altını çiziyor. “ebeveyn yabancılaşması” kısmen adalete erişimde artan engeller ve olumsuz klişeler nedeniyle.

Ebeveyn yabancılaşması, bir çocuğun diğer ebeveyn tarafından yayılan manipülasyon veya yalanlar sonucunda bir ebeveynle ilişki kurmayı reddetmesi durumu olarak tanımlanır.

Bazı aile mahkemesi sistemlerinde, örneğin ABD’deki eyalet yargı sistemlerinde, bazı ruh sağlığı uzmanları, ebeveyn yabancılaşmasının bir tür duygusal çocuk istismarı olduğunu iddia ediyor.

Bağımsız bilirkişi raporu, asılsız ve bilim dışı kavramın kullanımının yüksek oranda cinsiyetçi olduğunu savunuyor.

Hem babalara hem de annelere karşı kullanılırken, ağırlıklı olarak annelere karşı kullanıldığı, kadının çocukları babaya düşman etmekle suçlandığı raporda belirtiliyor.

Taraflı velayet kararlarının sonuçları şunlar olabilir: zararlı ve geri döndürülemez Uzman, ayrılmadan önce ve sonra sürekli bir şiddete yol açan ilgililere yönelik dedi.

“Sahte kavramlar”

Bu ciddi sonuçlara rağmen, “ebeveyn yabancılaşması” ve ilgili sahte kavramlar, çocuğun yüksek yararı konusunda aile mahkemelerine rapor vermekle görevli değerlendiriciler de dahil olmak üzere, farklı yargı alanlarındaki yasal sistemlere yerleştirilmiştir ve onaylanmıştır.

Bayan Alsalem’in raporu ayrıca Devletlere ve diğer paydaşlara bireylere, ailelere ve toplumlara verilen uzun süreli zararı tersine çevirmeleri için tavsiyeler sunmaktadır.

Uluslararası toplumun, birçok anne ve çocuğun aile mahkemesi sistemlerini kullanırken maruz kaldığı çok katmanlı şiddetin insan hakları boyutunu dikkate alırken daha büyük bir “kolektif vicdan” geliştirmesi gerektiğini söyledi.

kadın ve çocukların şiddetten korunması, mağdur merkezli yaklaşım ve çocuğun yüksek yararı diğer tüm kriterlerin üzerinde olmalıdır. gözaltı ve ziyaret hakları için düzenlemeler oluştururken” dedi.

Özel Raportörler ve BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan diğer hak uzmanları, gönüllü ve ücretsiz olarak çalışırlar, BM personeli değildirler ve herhangi bir hükümet veya kuruluştan bağımsız çalışırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir