Türk, kadınların kamusal hayata ‘eşit ve anlamlı’ katılımını sağlamak için harekete geçme çağrısında bulundu – 2023

Ataerkillik geçmişte kalmalı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, “Geleceğimiz, kararların alındığı her yerde kadınların ve kız çocuklarının masada olmasına bağlı” dedi.

Her 4 milletvekilinden sadece 1’i kadın

“Sadece geçen yıldı tarihte ilk kez kadınlar dünyadaki her işleyen parlamentoda temsil edildi. Ancak bugün hala dört milletvekilinden sadece biri kadın” diye devam etti.

BM insan hakları ofisi (OHCHR), İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 75. yılı münasebetiyle, Haziran ayında aylık gündemlerinin bir parçası olarak kadınların kamusal ve siyasi hayata katılımına ışık tutuyor.

Yüksek Komiser, Devletleri, parlamenterleri, medyayı, sivil toplumu, özel sektörü ve her aktif vatandaşı harekete geçcinsiyete dayalı ayrımcılığın temel nedenleriyle mücadeleden başlayarak atılması gereken bir dizi adımı ortaya koyuyor.

Eğitime ve bilinçlendirmeye daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi ve orantısız bir şekilde kadınlara düşen ücretsiz bakım emeğinin değerinin daha fazla tanınması çağrısında bulundu.

dikkate alınmasını istedi kotalar, ayrılmış koltuklar yasama organlarında ve diğer kilit kurumlarda ve özel sektörde görev yapan kadınlara yönelik eğitim olanaklarının genişletilmesi.

Tacize sıfır tolerans

BM sözleşme organlarının toplumsal cinsiyet eşitliği için baskıyı sürdürmesi ve çevrimiçi de dahil olmak üzere siyasette kadınlara yönelik taciz ve şiddete karşı sıfır toleransın norm haline gelmesi gerekiyor.

Bay Turk, kadın rol modellerinin daha fazla görünürlüğe sahip olması gerektiğini söyledi.

“Mevcut değişim hızında kadınların cinsiyet farkını kapatması 155 yıl alır. Bu mücadele, temsili geride kalmış, tarihsel olarak marjinalize edilmiş kadınlar için daha da zor.”

“Basitçe söylenmiş, bu bir uyandırma çağrısı”, BM hakları şefi ilan etti.

“Parite bekleyemez. Kadınların pratikte eşit ve anlamlı katılımı sadece kadınların seslerini duyurma haklarıyla ilgili değiltoplumlarımızın bugün dünyamızın karşı karşıya olduğu en acil krizlerle başa çıkma becerisiyle ilgilidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir